Tips 1 - Att välja transport


Vilka behov har jag?

Äntligen är det dags att börja titta på en ny hästtransport. Tankarna far runt i huvudet och

önskelistan börjar ta form. Det finns mycket att upptäcka och ju mer man läser, Googlar

och pratar desto mer kanske frågetecknen börjar komma.


Vi ska här försäka hjälpa dig med de vanligaste frågorna och försöka guida dig framåt så

att du hittar ditt favoritsläp!


1. Vad har du för körkort?

Vilket körkort du har kommer att påverka hur stor transport du kan köra. Läs gärna det som 

vi har skrivit på Tips 2 - Körkort och vikter



2. Vilken bil tänker du använda för att dra transporten?

Hur tung släpvagn får din bil maximalt dra? Även här påverkas storleken på en transport

av vilket körkort du har. Läs mer på Tips 2 - Körkort och vikter


När du har klarat av grundfrågorna 1 och 2 då har du fått en bra bild över hur stort och tungt släp som du kan köpa. Då kommer ett antal nya frågor.



3. Budget

Vad får ett nytt släp kosta? 

Ska du köpa ett nytt eller ett begagnat släp?

Är du intresserad av att meka med släpet eller ska allt bara fungera när du behöver det?

Idag är räntan låg och det kan vara fördelaktigt att köpa ett bättre släp på avbetalning. Väljer man en hästtransport från en tillverkare där vagnen inte tappar så snabbt i värde kan en investering via finansiering vara en god affär.



4. Transport för en eller två hästar?

Fler och fler upptäcker fördelarna med en enhästarstrailer. De allra flesta hästtransporter sker med endast en häst i trailern.
I en enhästarstrailer får hästen gott om plats då spiltan blir väldigt bred. Vagnen är enklare att köra och drar mindre bränsle då luftmotståndet är mindre. En trailer för två hästar har fördelen att man kan köra en häst och ha hö eller t ex sadelskåp i den lediga spiltan. 



5. Sadelkammare, fronturlastning, kombiramp

Vill du ha en transport med inbyggd sadelkammare så du slipper att ha sadlar o andra saker i bilen?


En del tillverkare erbjuder vagnar med fronturlastning vilket uppskattas av många. För många är det en trygghet att lasta ur hästen framåt. Har man fronturlastning kan man istället ha en dörrhängd sadelkammare som sitter på skötardörren.


En s k kombiramp börjar bli väldigt populärt på nya modeller. Fördelen är att du kan välja att låta hästen gå på rampen eller att hästen istället får ta ett kliv upp i vagnen (step-up). Kombiramp är även väldigt smart då man kan lasta t ex en lastpall med en truck utan att rampen är i vägen.



6. Vilket material ska vagnen vara byggd av?

Tidigare var alla hästtransporter byggda av plywoodskivor. Idag har man insett att dessa vagnar inte håller över tid då trä suger upp fukt och börjar ruttna. Istället finns det nu moderna glasfibervagnar och aluminiumvagnar. Glasfibervagnarna har den tråkiga egenskapen att solen bleker deras färger och vagnen oftast inte ser så rolig ut efter ett antal år. Aluminiumvagnarna är tåliga och framförallt är de lätta i konstruktionen, vilket påverkar lastvikten positivt.

Golvet är oerhört viktigt att det är friskt och gärna av ett material som inte är organsikt (trä)

Ställ dig inne i transporten och ruska, slit och gunga transporten. Var inte orolig för att du kan ha sönder trailern, för kan du ha sönder släpet då håller den definitivt inte för din häst och då bör du välja ett annat fabrikat.



7. Elsystem

Lägg gärna några extra minuter på undersöka att elsystemet fungerar. Titta på innerbelysning och att alla lampor utvändigt lyser som de ska, och att de även lyser med samma styrka. Titta på att det inte finns fukt innanför glasen på lyktorna. Fukt kan tyda på en dålig packning, felaktig montering eller en spricka i lamphuset. Var extra kritisk om elsystemet är renoverat. Det finns bra renoveringar och så finns det renoveringar som.....man inte vill se.



8. Service

Finns det hjälp att få om du behöver reparation eller service? Finns det reservdelar i Sverige eller måste verkstaden beställa ifrån andra länder med långa leveranstider? Hur utbildas mekanikerna och hur håller de sig uppdaterade med nya vagnar/funktioner? Tråkiga tankar när man ska köpa en trailer, men en dag blir detta väldigt viktigt för dig! 



9. Lyssna på andra 

Googla, läs och framförallt fråga andra som har den typen av transport som du är intresserad av. Här får man dock se upp lite då Sverige är oerhört uppdelat där ena gruppen aldrig kan tänka sig en viss typ av vagn, medans en annan grupp aldig skulle köpa första gruppens vagnar. Här är det ofta uppfattningar som snudd på har gått i generationer. Ta allt med en viss nypa salt men var lyhörd på om andra har haft tekniska problem och liknande frågor. Läs gärna annonser så ser du vilka nyare vagnar och fabrikat som säljs "billigt" och vilka som säljs lite dyrare. Fundera på om det finns en koppling mellan pris, hållbarhet och säkerhet.



10. Garantier

Om du handlar ett släp av en försäljare omfattas du av konsumentköplagen. På begagnade släp kan handlaren och du avtala om garanti levereras med släpet och i såfall hur länge och vad som garantin täcker. Slitdelar som t ex bromsar omfattas normalt inte av garantin. Se till att få dessa vilkor skriftligt från sälljaren.



11. Handla med hjärtat

Om du har gått igenom punkterna ovan och du har hittat en trailer som uppfyller allt detta då är det dags att slå till. Kanske har du ett inbyte som du vill att säljaren ska byta in? Nu är det dags för själva affären och det är ett helt eget kapitel och där är magkänslan den viktigaste. Alla säljare gillar kunder som är raka och tydliga. Berätta om dina krav och tankar så blir det lättare för säljaren att göra dig nöjd och belåten.





Lycka till med ditt köp!


Telefon
070-757 13 87


E-post

info@myrmans.se

Adress

Veckholm Basta 21

745 99 ENKÖPING