Auktoriserad återförsäljare av Ifor Williams Trailers &

Horsewagen B-kortshästbilar

Det här med lastvikt på hästbilar (B-kortare) är en intressant fråga.


Med stigande intresse kan man notera att Polisen har börjat vakna när det gäller vikten på våra B-kortsbilar. Senaste tiden kan man läsa om hästbilar som blivit tagna med överlast. Tänkte gräva lite i detta nedan.

Har tittat på en hel del annonser för hästbilar som finns på Blocket. Så gott som alla annonser saknar uppgift om lastvikt. Man skriver hur mycket dragkroken får dra, man skriver om hyllor och fack, man är oerhört duktiga på att beskriva en massa detaljer. Men man "glömmer" att skriva om bilens lastvikt. Tittar man på släpannonser så är lastvikten oftast beskriven. Det här kan man ju fundera lite över..

Många som köper en hästbil gör det för att enkelt och smidigt kunna köra sina hästar till och från tävling, träning veterinär etc. Många köper en hästbil så att deras ungdomar själva ska kunna ta sig mellan olika platser med sina hästar. Hur många funderar på det här med lastvikt? Hur många vet vilka konsekvenser det kan bli vid överlast?


Många vill köpa en hästbil med en massa utrustning, t ex dragkrok och en del annat som är trevligt att ha. Dessa bilar har i regel ca 800 kilo över till lastvikt av hästar, utrustning, foder, vatten etc. En vikt som kan räcka om man har en häst, men lastar man två hästar så är det överlast.

Branschen verkar prata väldigt tyst om detta då de flesta vet att de har låga lastvikter i sina produkter. Istället lägger man ansvaret hos köparna. Det är nog ingen tillfällighet att ordet lastvikt gapar tomt i de annars så fina och innehållsrika annonserna. Här borde branschen se sig själva i spegeln och göra ett uppsving och alltid skriva ut lastvikten.


Hur farligt är det med övervikt?
I bästa fall blir det bara böter och ev indraget körkort om farbror/tant blå ber att få kontrollera vikten på din bil. I sämsta fall kan överlast vara grundorsaken till en olycka. Det är lite paradoxalt att vi köper en fin och dyr hästbil för att vi vill att våra familjemedlemmar och våra hästar ska åka så säkert som möjligt, men att vi glömmer att överlast är en stor risk och orsak för olyckor. En överlastad bil är inte dimensionerad för att klara t ex en plötslig undanmanöver. Den blir mer sladdbenägen och svårare att manövrera vid en hård inbromsning.


Vad man också glömmer många gånger är att även om risken att bli vägd av polisen är liten, så i händelse av en olycka kan försäkringsbolaget vägra lämna ersättning för annat än trafikförsäkringen. Och om föraren eller passageraren också är den som har överlastat, så kan även ersättningen för trafikförsäkringen minska. Riktigt tråkigt om man har köpt en bil för 800.000 kr, och det visar sig att man inte får ut en krona vid en olycka. Ännu tråkigare om man har den på avbetalning och måste fortsätta betala av i flera år men saknar bil. På det sättet kan ekonomin fullständigt havereras.


För mig är det en gåta att många sätter sig själva och i många fall sina ungdomar bakom ratten då de vet att de i många fall begår ett lagbrott. En person som åker fast med övervikt på bilen får detta med sig i belastningsregistret något som kan vara negativt när man t ex söker jobb.


Jag hoppas att alla köpare av hästbilar tar sig en extra funderare, för vem vill åka olagligt?

Välkommen att kontakta oss på:

info@myrmans.se

070-757 13 87

 

Du hittar oss här:
Veckholms Gård

Veckholm Basta 21, 745 99 ENKÖPING