Säkerhet, komfort, vikter, service - Är det någon större skillnad mellan de olika trailerfabrikaten?

Frågorna är många och svaren är inte alltid så självklara.


Vår guide till många av era frågor

Vi får naturligt massor av frågor när vi kommer i kontakt med glada kunder som ska köpa en transport. Många av frågorna handlar om personliga önskemål och tankar, men ofta får vi frågor som handlar om säkerhet, kvalitet etc. 


Utan att ha en ambition om att täcka varje del av detta komplexa område vill vi förmedla en hel del av våra egna tankar och tips. Vi hoppas att vår guide gör era val lite lättare och att ni enklare kan göra ett bra köp av er nästa häst-transport.

Guiden är uppdelad i olika sektioner och inom varje del försöker vi objektivt belysa området med bra fakta. 


Om du saknar ett intressant område så hör av dig så ska vi försöka täcka även detta.


Vi har hållit på med hästar i över 40 år och under denna tid har givetvis mycket hänt och förändrats gällande hästtransporter. När en av våra egna hästar skadade sig 2018 i en ny transport väcktes vårt intresse för hur marknaden för hästtransporter ser ut

och fungerar. Det var startskottet för att vi började sälja hästtransporter och vi valde att bli återförsäljare till Ifor Williams. Vi tror att med våra egna erfarenheter kan vi ge bättre råd och tips än många andra. 


Vi har gjort ett eget kapitel kring vår egen olycka som du kan läsa mer om längre ner på sidan.


Hoppas att du hittar några bra tips!



Vår berättelse om en resa på 12 månader 

En tidig lördagsmorgon i februari 2018 lastade vi två av våra hopphästar i en nyinköpt svensk trailer. Vi hade varit väldigt noga när vi valde ut just denna transport och vi hade dessutom köpt den med 2400 kg i totalvikt. Allt för att vi skulle ha marginalerna på vår sida och undvika problem så långt det var möjligt.


Vi skulle till Rekasta för en hel helg med hoppträning. Vi rullade iväg på en resa som skulle ta oss ca en timme. Allt gick lugnt och stilla och vi hade bra koll på hästarna via kameran. När vi kör på motorvägen på en raksträcka känner vi hur ekipaget ruskar till lite och på kameran ser vi hur vår stora häst står och kissar. När hon ställer sig upp normalt igen så smäller hon i mellanväggens utstickande aluminiumlist. Effkten blir att hon börjar stå och hoppa med bakändan upp och ner flera gånger. Vi börjar leta en avfart att stanna på då motorvägen inte är en option. Kommer av motorvägen, stannar och springer bak till hästarna. Då står vårt stora sto och skakar med ena bakbenet vikt in under sig. Helt klart har hon rejält ont. Vi försöker få tag på en distriktsveterinär men de var för långt borta. Ringde till SOS för att via dem få tag på en veternär men även det skulle ta för lång tid. Kontaktar Mälarkliniken och de säger att vi får stänga alla luckor och bara köra till dem. En av våra mest hemska resor någonsin. När vi kom fram visste vi inte om hästen skulle avlivas eller om det var något som skulle gå att fixa. Veterinärerna mötte upp oss och vi körde in i ridhuset med hela ekipaget. Lugnande sprutor till bägge hästarna och sedan lasta ut den skadade hästen. Till vår förvåning kunde hon stödja på benet med haltade rejält.


Senare visade det sig att hästen hade fått en spricka i höften. Orsaken till skadan var aluminiumlisten som är monterad på mellanväggen. En lång målmedveten rehabiletering som tog ca ett år men hon blev helt frisk! Hon kom tillbaka och vi kunde hoppa henne upp till 1.40.


Kontakterna med trailertillverkaren var allt annat än trevliga och de ville inte ta på sig att deras mellanvägg kunde vara ett problem.
I dag säljer tillverkaren sina trailers med kraftiga stoppningar, men tyvärr endast som tillbehör. Vår dialog med återförsäljaren var
väldigt bra genom hela denna process och de försökte stötta på olika sätt för att vi skulle vara rimligt nöjda.


Summeringen är att hästar är fantastiskt duktiga på att skada sig själva. När man köper trailer måste man vara väldigt noga med hur hästdelen är utformad. Små bagatellartade saker kan få stora konsekvenser. Det är också viktigt att få en bra kontakt med säljföretaget så att man kan ha en dialog även om något skulle gå fel. Den här olyckan har lärt oss massor och vi försöker förmedla våra upplevda situationer till andra för att hjälpa till att sprida kunskap.



Telefon
070-757 13 87


E-post

info@myrmans.se

Adress

Veckholm Basta 21

745 99 ENKÖPING